Ajankohtaista

Uusi tuulahdus kotiin väliovien vaihdolla!

Päivä: 16.03.2021
Ajankohtaista1

Haluatko kotiisi uutta ilmettä? Onko aika jättänyt jälkensä kotiisi ja kaipaisit kevyttä päivitystä?

Talvea on vielä jäljellä ja juuri nyt voi olla hyvä hetki tehdä pientä sisäremonttia.

Vaihtamalla väliovet saat mukavasti uutta tuulahdusta kotiisi pienellä panostuksella!

Ovien vaihtoa suunnitellessa on hyvä miettiä projektin toteutus kokonaisuudessaan: Omat tavoitteesi, millaista väliovea haluat vanhan tilalle, olisiko jossain tarvetta saada valo kulkemaan oven lävitse? Haluatko kevyttä valkoista vai tummanpuhuvaa mustaa ja kontrastia? Ovatko ovien kätisyydet juuri näin toimivimmat? Haluatko esimerkiksi jämerämpää äänieristävää ovea vai riittävätkö kevyen sarjan ovet? Ovimalleissa riittää valinnanvaraa.

Tässä muistilistaa välioven vaihdon suunnitteluun:

  • Mitä väliovia vaihdat? Onko kyseessä normaali väliovi, kosteantilan ovi, palo-ovi? Kiinnitä huomiota siihen, millaisilla ominaisuuksilla mikäkin ovi täytyy olla varustettu. Sen jälkeen tutustu rohkeasti myös uuden tyylisiin ovimalleihin ja lennätä ajatusta siitä, millaista uutta haluat!
  • Mitat. Ovien mitat ilmoitetaan yleisesti muodossa leveys x korkeus ja mitat otetaan aina karmin ulkoreunasta. Esimerkiksi 9x21 kokoinen väliovi tarkoittaa, että oven karmien ulkomitta on 90 cm x 210 cm.
  • Ovien kätisyydet. Kätisyys ilmoitetaan kertomalla kummalla puolella saranat ovat oven avautumissuunnasta katsottuna.
  • Helat. Ovenkahvat ja muut pintahelat voi teknisesti ajatellen useimmiten asentaa uusiinkin oviin, mutta mikäli niihin haluaa myös uutta ilmettä, uudet pintahelat on hyvä hankkia myös ennen asennusvaihetta. Erilaisia pintaheloja löytyy kattavasti rautakaupoista.
  • Listat. Listat on myös hyvä hankkia etukäteen, mikäli ne aiotaan vaihtaa uusiin. Siisteillä listoilla saa pienellä rahalla ja vaivalla hyvin viimeistellyn lopputuloksen.
  • Asennus. Välioven vaihtamista varten ei välttämättä tarvitse olla timpuri, mutta jotain kokemusta remonttitöistä olisi hyvä olla entuudestaan, jos ovea ryhtyy itse vaihtamaan. Lisäksi oven vaihto vaatii jonkin verran työkaluja. Mikäli haluat tutustua välioven asennukseen, aiheesta löytyy hyvin ohjevideoita internetistä. Asennuksessa tarvitset mm. mitan, vatupassin, karmiruuvit, kiiloja, ruuvimeisselin sekä listojen asennukseen sirkkelin ja pienen naulaimen. Asennustyön voi hyvin tilata myös remonttifirmalta, kyse on hyvinkin rutiininomaisesta työstä ja asennus ei vie ammattilaiselta paljoa aikaa.
  • Vanhat ovet. Vanhoista ovilehdistä voi olla vielä monenlaiseen jatkokäyttöön, esimerkiksi askartelupöydän kanneksi tai jos innostut kasvattavaan kevään aikana taimia, vanhasta ovilehdestä saa oivan väliaikaisen pöydänkannen. Näin saat ovilevystä vielä viimeisen hyödyn irti! Jos käyttöä ei ole, ovilehdet hävitetään rakennusjätteenä. Joko on aika kääriä hihat?

Takaisin